Een gezond (auto)immuun systeem!

Deze week kreeg ik een vraag over het (auto)immuun systeem. Het was inspirerend om hier over in gesprek te zijn. Voldoende aanleiding om hier eens een blog over te schrijven.

Het klinkt misschien kort door de bocht maar (bijna) alles heeft te maken met een goede doorbloeding en de afhankelijkheid / aanwezigheid van Nitric Oxide (NO).

NO is de brandstof van T-cellen, B-cellen Natural killer (NK)cellen en macrofagen.  Zij gebruiken NO als brandstof en munitie zodat ze hun werk kunnen doen.  Zo kunnen zij parasieten, virussen, schimmels, bacteriën en ongewenste cellen ( zoals kanker) bestrijden.

Er zijn vele gezondheid beperkingen die te maken hebben met een niet goed werkend immuunsysteem. De lijst is lang en gevarieerd.   Sommige aandoeningen hebben te maken met een niet of minder actief immuunsysteem , denk hierbij aan besmettelijke ziekten en kanker.   Andere hebben te maken met een overactief immuunsysteem. Hierbij kun je denken aan astma, allergieën, reumatoïde artritus, lupus, multiple sclerose, darmziekten etc.

De belangrijkste componenten van je immuunsysteem zijn:

 • Thymus
 • Milt
 • Lymfe systeem
 • Beenmerg
 • Witte bloedcellen
 • Antilichamen
 • Hormonen

De belangrijkste rol is dat het optreed als je eigen afweersysteem . Indringers in de vorm van virussen, bacteriën, parasieten en schimmels zetten je immuunsysteem ( B-cellen, T-cellen , macrofagen en NK cellen)  aan het werk om de indringers te bestrijden.  Er word verondersteld dat genetische tekortkomingen op een bepaalde manier een rol spelen op de manier waarop het immuunsysteem functioneert.

In steeds meer onderzoeken wordt aangetoond hoe belangrijk de rol van Nitric Oxide (NO)  is en hoe het helpt het afweersysteem te ondersteunen.

Belangrijke bevindingen zijn o.a.

 • Arginine ( belangrijk onderdeel om NO aan te maken) is 1000 maal krachtiger dan een natuurlijke antioxidant in het lichaam.
 • Het geeft een boost aan macrofagen, T-cellen, B-cellen en NK-cellen
 • Het remt de celdeling bij kankercellen

De volgende verklaring is afgelegd door een autoriteit op het gebied van Nitric Oxide : Prof Dr. Jonathan S. Stamler, hoogleraar geneeskunde aan Duke University Medical Centre.

NO doet niet iets: het doet alles en overal!

Je kunt geen proces ( cellulaire of fysiologisch)  in het lichaam benoemen waar dit geen rol van betekenis speelt.

Het is betrokken bij het complexe proces van ontspanning van de luchtwegen, het kloppen van het hart, verwijdering van de bloedvaten, regulering van het darmstelsel, het functioneren van de bloedcellen, het immuunsysteem en zelf de manier waarop we onze armen en vingers bewegen.

Hij heeft ook ontdekt dat NO de epiginetica kan beïnvloeden. Daar is waar het over gaat, om je cellen de juiste informatie mee te geven, dit is belangrijk in processen zoals bij kanker of auto-immuunaandoeningen .  Een belangrijke reden om het lichaam te ondersteunen met goede supplementen.

Dr. Veronique Desaulniers schrijft op haar website www.BreatsCancerConqueror.com

“Ik heb mij leven gewijd aan het delen van mijn persoonlijke reis en ervaring. Deze gaat over een niet-toxische manier en gezonde leefstijl voor de aanpak van borstkanker. Via mijn website heb ik duizenden vrouwen wereldwijd bereikt en geïnspireerd. M3 miracle molecule max is een belangrijke stap voor vrouwen die bezig zijn met de helende reis.  De wetenschappelijke studies over dit product zijn indrukwekkend.

Een gezond immuunsysteem, vermindering van oxidatieve stress en ontstekingen zijn de sleutel tot het behoud van een gezond lichaam. Dit product bevorderd het alle drie.”

Research over Nitric Oxide/Arginine en het immuun systeem:

 1.  Barbul A, Sisto DA, Wasserkrug HL, Efron G. Arginine stimulates lymphocyte immune response in healthy human beings. Surgery. 1981:90:244-251.
  2.    Alexandrova R, Mileva M, Zvetkova E. Nitric oxide and cancer. Exp Pathology Parasitology. 2001;4:13-18.
  3.    Barbul A, Wasserkrug HL, Sisto DA et al. Thymic stimulatory actions of arginine.  JPEN. 1980;4:446-449.
  4.    Lind SD. Arginine and cancer. J Nutr. 2004;134:2837S-2841S.
  5.    Bansal V and Ochoa JB. Arginine availability, arginase, and the immune response Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):223-8.
  6.    Mills CD, Shearer J, Evans R, and Caldwell MD. Macrophage arginine metabolism and the inhibition of cancer. J. Immunol. 1992;149:2709-2714.
 2. Pubmed levert bij het zoeken naar Nitric oxide en Immune system ruim 7900 hits op.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=nitric+oxide+immune